M & S

[adzbuzzer]

Kuna Johanna õde abiellus, siis palus ta mul meisterdada pruutpaari nimede esimesed tähed papist. Kunagi kinkisin Johannale sünnipäevaks ruumilise J tähe, seega ta teadis kelle poole pöörduda. Minul löövad alati silmad särama, kui keegi minult seoses pulmadega abi palub. (Oma tulevastes postitustes kirjutan sellest mis seos mul selle asjaga on ju miks see teema minu jaoks erilini on.) Kuna olin varem selle J tähe meisterdanud, siis ei tundunud ülesanne väga keeruline, aga võta näpust! Mul kulus kolme tähe valmistamiseks ~35h kokku. See tähendab, et 5 ööd jäid päris lühikeseks. Sest magama sain umbes kella 2 paiku ja äratus oli kell 7

Pühapäeval sai ehituspoest 4 kolimiskasti ostetud. Ma ei tea isegi miks ma arvasin, et väga tugeva papi kasutamine on hea mõte?Johannale teada antud, et papid olemas, sain teada, et kujundus peaks olema kalligraafiline. Ise olin arvanud, et teen sellised üsna tavalise fondiga lihtsad tähed. Aga kuna soov esitati konkreetselt, et “haldjalik stiil”, siis joonistasin looklevad tähed papile ja saatsin näidised Johannale. Pärast imepisikesi parandusi saime kiiresti ühisele nõule.

Lõikasin paberinoaga tähtede esiküljed välja ja kasutasin väljalõigatud tähti tagumise poole jaoks šabloonidena. Kuna paberinoaga on tugevast papist üsna keeruline täpselt mööda ette joonistatud joont lõigata, siis ei tulnud esimene ja tagumine pool tähtedel identsed, aga see nihe oli üsna ok. Et esimene ja tagumine külg sisse ei vajuks toestasin tähed seest pooleks lõigatud wc paberi rullidega. Nende kõrgusest lähtuvalt tuli ka tähtede serva laius 5,3cm. Lammutasin ühe kasti laiali ja lõikasin võimalikult pikad ribad servade jaoks. Kuna papp oli tugev tuli kumeruste saavutamiseks kogu äär näpitsatega vastavasse suunda painutada. Serva ühe ääre liimisin ehituspoest ostetud kuumaliimi püstoliga tähe tagumise poole külge. Osades kohtades kasutasin parema hoidvuse saavutamiseks macgyveri teipi, mis osutus pettumuseks, sest minu arusaamise järgi peaks see teip kõike kinni kleepima. Aga antud olukorras see nii ei olnud. Jaotasin wc-paberi poolikud rullid ühtlaselt tähe sisse ära ja liimisin nende alumise poole tähe tagumise poole külge.

Asetasin tähe esimese poole wc-paberi rullide peale tagumise poolega kohakuti. Kogu serva kinnitasin jälle kuumaliimiga, mis kuivas väga tugevaks.Proovisin jälle macgyveri teibiga toestada, aga see oli täielik läbikukkumine, sest kõik teibi ribad hüppasid mõne aja pärast lahti.  Et lõpptulemus ilus jääks, tuli tähed katta jõupaberiga. Paigutasin S-i ja M-i tugevale jõupaberile nii, et mõlema poole jaoks jätkuks. Ja siis algas selle töö kõige raskem osa. Proovisin jõupaberit kinnitada pulgaliimiga, mis põhimõtteliselt on ju mõeldud paberi liimimiseks….aga kus sa sellega! Jõupaber hakkas rulli tõmbuma ja paberi liimimiseks mõeldud liim ei tahtnud kohe kuidagi kinni püsida.

Jõupaberi lõikasin ette joonistatud joonest mõne cm võrra kaugemalt, et saaksin “narmad” äärde lõigata. Otseloomulikult need narmad liimiga kinni jääda ei tahtnud ja see tekitas minus frustratsiooni. Mitu korda tekkis tunne, et tahaks need tähed nurka visata. Aga kuna lubadus oli antud, siis seda teha ei saanud. Lõpuks leidsin laia läbipaistva teibi ja kinnitasin ribad sellega serva külge. See jäi paremini külge kui macgyveri teip. Kui alumine ja ülemine pool oli jõupaberiga kaetud, lõikasin 5.3cm lauised ribad ja kinnitasin need kahepoolse teibiga tähtede servade katmiseks.

& märgi katsin jõupaberiga natuke teises jägjeporras. Kõigepealt kleepisin servad. Nüüd jätsin servadele laiema ääre ja lõikasin ribad. Ribad kleepisin alumise ja pealmise külje peale. Kui need valmis, panin tähe jõupaberi peale ja joonistasin äärtest täpse kujundi, mille välja lõigates sain alumise ja pealmise külje katmise kujundid. Kuna kleepimiseks kasutasin seekord juba BVA liimi ja teist tehnikat, siis sain kiiremini valmis. Aga kuna BVA liim on niiske, siis tõmbus paber natuke kortsu ja see tegi natuke kurvaks. Sest tehnika oli kiirem ja parem, aga need kortsud rikkusid lõpptulemuse minu silmis.

Kui peaks hindama lõpptulemust 5 palli süsteemis, siis paneksin hindeks 3, sest pidin kasutama erinevaid materjale ja liime ja teipe, mis ei haakunud nii nagu oleks vaja olnud. Ja see kajastus tähtede välimuses. Aga samas on mul hea meel, et suur töö sai tehtud ja nüüd on ettekujutus, kuidas sarnaseid tähti teinekord lihtsam teha oleks.

Kõrgus on 85cm ja laius 5.3 cm

Mida teha teisiti:

  • Tugeva papi asemel kartong
  • Macgyveri teibi asemel maalriteip
  • BVA liim (ehituspoest)
  • Või sisu penoplastist

Mis olid head ideed:

  • Servad enne katta ja siis alumine ja ülemine pool.
  • Ehituspoe kuumliim on tugevam kui käsitööliim.
  • wc-paberi rullid toeks

See on see J täht mille ma Johannale sünnipäevaks meisterdasin 🙂

1 thought on “M & S”

  1. Wow Krissu, milline hulk tööd ja vaeva!! Superilus tulemus oli ja mina küll ei märganud mingeid kõrvalekaldeid. Aga 5 ööd…..seda on liiga palju. Aitäh Sulle- et viitsisid ja jaksasid ja alla ei andnud ja …ka selle eest et jagasid nende kaunite tähtede tegelikku hinda. Ole õnnistatud!

Comments are closed.